define this!

its getting worst! indeed~

jujur, being in DnT, i once felt, many once perhaps, hubungan yang terbina sesama akhowat ni natural, kadang2 sampai tahap baru je kenal 2 3 saat, tapi bila bersembang macam da lama sangat kenal..and dikalangan yang faham would say this as hubungan roh. true!

tapi, akan ade satu tahap seperti sekarang, ukhuwah pun rasa mcm satu perdagangan. ull deal with that particular person when u feel like she has the potential untuk berubah jadi orang yang baek, bila nampak macam xde harapan, nak bersilaturrahim as human being pun macam nak xnak je..ok, that is example of one situation. another situation would be even worst, though dah sama2 dalam tarbiyah tapi sebab masing2 xde keperluan untuk bekerja bersama-sama ke, ukhuwah pun jadi semakin tawar. sebab, “kurang kontraksi!”, “xde modal nak cakap ape kalau nak contact pun”, “ade keperluan ke aku nak hubungi die?”, “aku sibuklah dengan dakwah aku and nak jaga adik2 aku kat sini”.. konon ukhuwah tu kekuatan dakwah, dok define ukhuwah tu macam ni macam tu segala, tapi praktikaliti..?

kadang2 sekarang rasa mcm ukhuwah and relationship is two different things when the basic is just the same. ukhuwah buat mereka yang kononnya faham islam and sibuk dok beruhibbuki fillah disana sini and relationship ni hanya sesuai untuk mereka yang tidak faham islam seperti mereka, tapi berhubungan sesama manusia atas dasar mengenali, xkesah la kawan atau keluarga.

kenapa sye rasa berukhuwah tu mcm satu perdagangan tapi sye xcakap pun relationship tu satu perdagangan..?sebab at this state, sye rase mereka yang selama ini kawan yang mungkin kite knal sebab pernah belajar bersama2 lebih menghargai kewujudan seseorang tu as human being. as someone who they once met. as human with emotional, physical and soully needed, able to make sense to what happened and what her friends needed, free from bersangka-sangka and be the positive charge to help out their friends who are in trouble without much says, anytyme, anywhere. tapi sesama akhowat (yang faham ni), jauuuuh sangat. unexplanable lah. perhaps by the rigidness of taaruf, tafahum n takaful..the process that involve in knowing one particular person perfectly..so sebab xcukup taaruf, xreti nak tolong.  walhal untuk mereka yang tidak berukhuwah ini, when they find they friend in trouble, regardless to kenal dgn sangat dalam atau x, they can simply come n help. make thing ease for the troubled friends. banyak beralasan sangat kah bagi mereka yang faham ni ek..?

i give u this situation, let say, u as the naqibah, u have this few people as your anak usrah along last year and when you need to move to another place, u need to pass ur anak usrah to someone else. so, is it necessary for u to just simply stop communicate with them just because you have nothing else to do with them. dalam kata lain, just because u r away, dah xde hak ke atas mereka untuk ditunaikan n u r no longer need to jaga kebajikan segala. another situation, uve met this group of people last year because u were in that bulatan gembira together with them, and this year u move to another place and meet another people..so again, u can simply stop take care about each other and move on with ur busy life as pendakwah.. . macam ni ke definition ukhuwah, menjaga hak hanya bila di depan mata, tapi bila hilang di mata, hak pun turut hilang bersama. *im not saying this just because im perfect that i can take care of eveyone’s hak..but things happened lately make me ponder upon this..i even struggle with this too~

i know, when we expecting things from people regardless to our faith to Allah, it means nothing. sebab Allah jugak yang bagi setiap rasa, Allah jugak yang mentakdirkan setiap apa. benar dianjurkan doa rabithah utk mengikat hati2 regarldless to boundaries..yet, actions do speak louder than words. kalau zaman padang pasir..mungkinlah, tapi ini zaman sekarang, mmg xlayak untuk dijadikan alasan pun..kot~

sye tahu entry kali ni agak kejam bunyinya. think im done with definition of ukhuwah..yang dalam bahasanye cukup indah tapi praktikalnya xsemudah.

selamat bermujahadah!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: